SLIDER

Idea Menu Sahur Sihat

Siapa suka bangun awal dipagi hari untuk masak, dimana orang lain sedap tidur?? 

Saya memang kagum dekat mak-mak yang bangun awal siapkan makanan untuk semua ahli keluarga dia.
Ada yang jenis prepare nasi with various lauk pauk untuk sahur. Kalau saya sendiri, I prefer something yang cepat mudah dan tidak memenatkan.

ANTARA MENU YANG SELALU LALU DEPAN SOCMED SAYA 

Yang paling famous, mesti semua dh tau kan socmed mana yang muncul ketika Ramadhan ni. Semestinya saya selalu akan tengok socmed Khairulaming. hahahahah I think semua orang pun sama je kan dengan saya.


For me, dia bagus betul dia dh jumpa niche dia dalam pasaran dan menu masakan dia walaupun kadang-kadang nampak simple. Tapi waktu tengok dalam keadaan tengah puasa ni, memang membuak-buakla nafsu makan.SEBAIKNYA, KALAU KITA IKUT KEMBALI SUNNAH RASULULLAH S.A.W.

PENGALAMAN SAYA
Sebenarnya, 3-4 tahun yang lalu. Saya pun macam biasa pagi, mak mesti masak nasi ada dua jenis lauk makan untuk sahur. Tetapi tahun PKP, saya cuba try kurma dan susu sebagai makanan waktu sahur. Amazing ya rasa kenyang tu sangat berbeza bila sahur makan dengan makan kurma. Kalau makan nasi dulu, by pukul 10 pagi dah perut dah lapar. Tapi dengan kurma, elok je perut tak berkeroncong.
Bukanlah maksudnya nasi tu salah, tidak... tetapi bila kita makan sahur makanan yang baik, sihat dan ia mampu buat kita tahan lebih lama berpuasa serta bagi kita lebih bersemangat untuk berpuasa dipagi hari.

TIPSNYA 
1. Kurang Gula : Main culprit. Sebaiknya elak gula putih tapi gantilah dengan honey.
2. Kurang Karbo : Elakkan pengambilan karbo yang proses seperti mee, kuew tiau, bihun, pasta
3. Banyak Serat : Fruits

IDEA MENU SAHUR SIHAT YANG MUDAH DAN RINGKASOK sampai disini sahaja entry saya untuk Idea Menu Sahur Sihat saya. Boleh cuba kalau berminat.
#blogmegashaklee
#shakleethrive2023
#shakleetriumph2023 


No comments

© MANA • Theme by Maira G.